Mindent egyhelyen

A szoja:etel vagy mereg??

2014.04.14 07:49

Az emberek tobbsege ugy tudja hogy a szoja nagyon egeszseges etel.Ezzel en is igy vagyok!Egeszen addig mig utana nem olvastam biztos voltam benne hogy a szoja igenis egy egeszseges etel,de mostmar rajottem hogy inkabb art mint hasznal.Hogy miert??

Korábban a szóját talajjavítóként és állati takarmányként hasznosították, de az egyre modernebb feldolgozási eljárásoknak köszönhetően népszerű ételalapanyaggá vált, hiszen olyan drága nyersanyagok pótolhatók vele, mint a hús vagy a tej. A paleotáplálkozás követői azonban abban látják a szója veszélyét, hogy magas hőfokon, nagy nyomáson, különféle kémiai oldószerekkel, lúggal és savakkal kezelik, mire „húsmentes fehérje”, azaz fogyasztható élelmiszer lesz belőle, és nem tudni, mi marad vissza az így kapott termékben a szója eredeti káros anyagaiból, és mi kerül bele a sok vegyi kezelés során. Vagyis szerintük a szójafehérje mindennek, csak természetesnek nem tekinthető. De azért is mellőzik a szóját az étrendjükből, mert az egyik leggyakoribb allergén élelmiszer, továbbá fehérjeemésztést gátló anyagokat tartalmaz, gázképződéssel járó bélgörcsöket okoz, valamint akadályozza egyes tápanyagok felszívódását.
A SZOJA AZ EGYIK LEGMEGOSZTOBB ALAPANYAG!!!
 

Miert eszik akkor a vegetarianusok!!

szója ugyanakkor igen közkedvelt az egészséges életmód és a vegetáriánus étrend hívei körében, akik a szóját a hús helyettesítésére használják, és úgy vélik, mindenképpen jobbat tesznek magukkal akkor, ha szójával, nem pedig állati fehérjével táplálják a testüket. Ők arra hivatkoznak, hogy a szójának nagyon sok a pozitív tulajdonsága: magas a fehérjetartalma, gazdag az agy és a máj egészséges működéséhez nélkülözhetetlen lecitinben, továbbá omega-3 és omega-6 zsírsavban, magnéziumban, kalciumban, szelénben, folsavban, vasban és cinkben. Bővelkedik B-vitaminban, egészséges telítetlen zsírsavakban, ráadásul káros koleszterin sincs benne. E pozitív tulajdonságoknak köszönhetően rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Tenyleg hat a hormonrendszerre??

Ez az a kérdés, amire egyértelműen sajnos nem lehet válaszolni: van, amikor jó, és van, amikor nem. Lássuk a pozitív hatásokat: kutatásokkal bizonyították, hogy a fitoösztrogének segítik a szervezet védekezőképességét a daganatok elleni harcban. Hormonális hatásuk miatt a változó korban lévő nők esetében jól használhatók a csontritkulás kezelésére, valamint a menopauza egyéb tüneteinek (hőhullámok, vérnyomás-ingadozás, hangulatváltozások) enyhítésére. Mivel fokozza a vérerek rugalmasságát, csökkenti az érelmeszesedés veszélyét.

Ez a nők számára kedvező hír, de vajon az ösztrogénszint befolyásolása jó hatással van a férfiak szervezetére is? Egyes vizsgálati eredmények szerint a szója csökkenti a tesztoszteron mennyiségét és a spermiumszámot, ugyanakkor a kelet-ázsiai vagy a vegetáriánus férfiak körében – akik pedig jócskán fogyasztanak szójatartalmú ételeket – egyáltalán nem bizonyított a tömeges potenciazavar.

Mennyit ehetunk belole?

Állítólag napi 20-25 gramm szójafehérje elfogyasztása nem befolyásolja a hormonszintet. Ám ellenzői arra hívják fel a figyelmet: a veszélyt éppen az jelenti, hogy nem tudhatjuk, mennyi szóját eszünk meg naponta, hiszen rejtett formában rengeteg ételben szerepel dúsító, sűrítő adalékanyagként. A húskészítményekbe „csempészett” szójabab-koncentrátum például nemcsak olcsóbb az állati fehérjékhez képest, de állományjavító hatása is van, emiatt előszeretettel használja az élelmiszeripar. Vagy itt a szójalecitin (E322), amely lehetővé teszi, hogy a víz- és a zsírfázisú anyagok az élelmiszerekben ne különüljenek el, lisztkezelőszerként pedig javítja a tészták formázhatóságát, ezért az egyik legszélesebb körben használt élelmiszeradalék: fellelhető joghurtokban, édességekben, pékárukban, margarinban, csecsemőtápszerekben.

 

 

 

 

Vissza

Keresés

© 2014 Minden jog fenntartva.